Sezona prehlade i gripe

10 rujna, 2022
Sezona prehlade i gripe

Infekcije dišnih putova najčešće su bolesti. Najčešće ih uzrokuju virusi, puno rjeđe bakterije.

Simptomi viroza su: grlobolja, kašalj, povišena temperatura, curenje iz nosa, malaksalost i traju nekoliko dana. Dobro je razlikovati prehladu od gripe.

Prehlada je blaža infekcija gornjih dišnih putova. Gripu uzrokuje virus influence. Ona je ozbiljna bolest, uz česte komplikacije, prati ju vrlo visoka temperatura, zimnica, bolovi u mišićima i zglobovima, grlobolja, promuklost, kašalj te konjuktivitis.

Budući su prehlada i gripa virusne bolesti, uzimanje antibiotika nema učinka na intenzitet simptoma ni trajanje bolesti.

Nema specifičnog lijeka, primjenjuje se simptomatsko liječenje:

  • snižavanje temperature
  • djelovanje na hunjavicu, grlobolju i kašalj

Općenito se preporučuje:

  • mirovanje
  • veće količine tekućine – najprikladnije čajevi
  • prozračivanje i vlaženje prostorija

Za snižavanje temperature najčešće se koriste preparati paracetamola ili acetil salicilne kiseline, vrlo često u kombinaciji s vitaminom C. Preporučuje se dodatne količine vitamina C. Uz to vrlo često ide pseudoefedrin koji smanjuje otečenost sluznice nosa.

Važno je napomenuti da se antipiretici uzimaju tek kad temperatura prelazi 38 stupnjeva C. Za liječenje sluznice nosa najčešće se koriste kapi ili sprejevi, ali ne duže od 4–5 dana. Mogu se koristiti izotonične otopine morske soli u obliku sprejeva, za ovlaživanje sluznice. Naročito su korisne inhalacije eteričnim uljima npr. eukaliptus, mentol, ružmarin, čajevac – bilo pomoću vruće vode, električnog inhalatora ili difuzera za prostorije.

Važno je napomenuti da se ne inhalira s većom količinom eteričnih ulja, već se dodaje kap po kap svake dvije minute inhaliranja. Eterična ulja mogu se koristiti za lokalno utrljavanje na čelo, sljepoočnice, prsa, leđa, izbjegavajući obraze i područje oko očiju. Kupke s eteričnim uljima mogu djelovati osvježavajuće i okrepljujuće, naročito su pogodni čajevac i ružmarin.

Čajevi u liječenju viroza su višestruko korisni: nadoknađuju izgubljenu tekućinu, potiču znojenje i izlučivanje toksina, smanjuju upalu, olakšavaju iskašljavanje ili smanjuju nadražaj na kašalj. Najčešće se koriste korijen bijelog sljeza, list i cvijet crnog sljeza, bazga, lipa, te majčina dušica.

Za ublažavanje simptoma donjih dišnih putova, najčešće kašlja, korist se sirupi, bilo za ublažavanje kašlja ili iskašljavanje: sirup trpuca, bijelog sljeza, timijana, bršljana, jaglaca odnosno islandskog lišaja.

Korisno je dodati med ili limun u čajeve, ali ne u vruće. Njegovo djelovanje pojačavaju dodaci propolisa i matične mliječi.

Za ublažavanje iritacije grla koriste se pastile s antiseptikom u kombinaciji s eteričnim uljima: kadulje, islandskog lišaja, paprene metvice, propolisa i matične mliječi.

Pitajte nas

Ukoliko imate upit koji se odnosi na Vaše zdravlje ili lijekove i preparate koji se u našim ljakarnama nude sobodno nam isti postavite.

 

Na Vaša pitanja odgovaraju

  • mag. pharm. Nada Panđić
Molimo popunite obrazac
* Polja su obavezna

Kontakti i lokacije

Požega – dežurna ljekarna

Matije Gupca 4
34000 Požega, Hrvatska
KONTAKTI T: +385 (0)34 271 921
F: +385 (0)34 313 848
pozega@ljekarne-rajic.hr
RADNO VRIJEME 0-24 svakim danom

Nova Kapela

Trg Kralja Tomislava 7
35410 Nova Kapela, Hrvatska
RADNO VRIJEME pon-pet: 07:00-20:00h
sub: 07:00-13:00h

Pleternica

Prilaz 25a
34310 Pleternica, Hrvatska
RADNO VRIJEME pon-pet: 07:00-20:00h
sub: 07:00-13:00h

Lužani

Vladimira Nazora 67
35257 Lužani, Hrvatska
RADNO VRIJEME pon, sri, pet: 07:00-14:00h
uto, čet: 13:00-20:00h
sub: 08:00-13:00h